Oma aurinkovoimala on jumpannut vastuullista sähköä kuntokeskuksen arkeen jopa yli odotusten

Reilu vuosi sitten Kuntokeskus Vireuksen yrittäjä Heli Kallio teki vastuullisen päätöksen ja päätti hankkia oman aurinkovoimalan yritykseensä. Heinäkuussa 2019 Nivos asensi kuntokeskuksen katolle kaikkiaan 162 aurinkopaneelia.  

“Innostuin aurinkopaneelien hankinnasta, koska ne tuottavat ympäristöystävällistä sähköä ja kiinteistömme katto osoittautui niille erinomaiseksi paikaksi.  Oma aurinkovoimala on meille myös taloudellisesti fiksu investointi”, yrittäjä Heli Kallio kertoo. 

Aurinkovoimala on pienentänyt yrityksen sähkölaskua lähes 4 000 euroa  

Vireuksen aurinkovoimala on tahkonnut vuodessa 38 400 kilowattituntia sähköä kuntokeskukselle. Rahassa se vastaa yli 3 800 euron säästöä sähkölaskussa. 

”Tämä on oikein hyvä vuosituotto, sillä se on jopa enemmän mitä suunnitteluvaiheessa arvioimme voimalan tuottavan keskimäärin vuodessa”, Nivoksen tuotepäällikkö Jerkko Starck iloitsee.  

Tuotetulla aurinkosähköllä voisi ajaa sähköautolla keskimäärin 215 000 km, mikä tarkoittaa noin 150 reissua Hangosta Nuorgamiin. Koska yrittäjä ei käyttänyt aikaansa huviajeluille Suomen päästä päähän, seuraa kysymys, mihin tuotettu aurinkosähkö Vireuksella kului?     

”Itse tuottamamme sähkö on hyödynnetty kuntokeskuksemme arjessa. Esimerkiksi kesäisin viilennämme tiloja, jotta treeniolosuhteet ovat asiakkaillemme mieluisat”, Heli kertoo.  

”Olemme mitoittaneet eli suunnitelleet Vireuksen aurinkovoimalan sen kokoiseksi, että he voivat käyttää tuottamansa sähkön itse. Tämä on yleensä myös kustannustehokkain vaihtoehto. Iso aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin neljästä viiteen kertaan elinkaarensa aikana. Järjestelmien hinnat ovat viime vuosina tulleet hyvin kilpailukykyisiksi”,  Jerkko sanoo. 

Kuvassa esitetty graafisesti mitä Vireus on säästänyt sen jälkeen kun asentanut aurinkopaneelit. Rahassa melkein 4000 euroa joka vastaa sähköautolla ajamista 215 000km
Vireuksen aurinkovoimala on tuottanut vuodessa 38 400 kWh sähköä, mikä tarkoittaa lähes 4 000 euron säästöä sähkölaskussa.

Ympäristöhyödyt tiskiin  

Ympäristövastuun kantaminen oli yksi merkittävistä syistä hankkia aurinkovoimala kuntokeskukseen. Kuluneen vuoden aikana yrityksen tuottamalla aurinkosähköllä on onnistuttu vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 6 300 kgCO2.  Määrä vastaa noin 31 edestakaista lentomatkaa välillä Helsinki—Berliini. 

Vireus haluaa viestiä aurinkopaneelien ympäristöhyödyistä myös salilla ahertaville kuntoilijoille. Yrityksen aulan infonäytöltä asiakkaat voivat seurata Nivoksen tuottamaa tietoa aurinkovoimalan tuotosta ja saada esimerkkien kautta konkreettisemman käsityksen ympäristöhyödyistä.   

”Meitä on ilahduttanut, että asiakkaamme ovat kommentoineet infonäyttöä ja aurinkopaneeleita selvästi kiinnostuneina. On mahtavaa, että voimme samalla innostaa heitä vastuullisiin tekoihin,” Heli kommentoi, aurinkoisena tietenkin. 

Taustatiedot
Laskelmassa käytetty sähkönhintana 10 snt/kWh (sisältää: sähköenergian, sähkönsiirron sekä sähköveron, hinnat alv 0 %).  Aurinkovoimalan tuotto on ajalta elokuu 2019 – syyskuu 2020. Lentomatkojen päästölaskelman lähde: Finnair >>