Mies puhdistaa ilmalämpöpumpun ritilöitä

Muistutus ja vinkit ilmalämpöpumppusi huoltoon

Pitämällä hyvää huolta ilmalämpöpumpustasi varmistat, että laitteesi toimii tehokkaasti ja vältyt ikäviltä laiterikoilta. Ilmalämpöpumput toimivat samoilla perusperiaatteilla laitteen merkistä ja mallista riippumatta. Nyt talven jäljiltä on hyvä hetki ryhtyä toimeen!

Suosittelemme etsimään oman laitteesi ohjekirjan ja tarkistamaan tarkemmat huoltotoimenpiteet siitä. Ja muista aina kytkeä laitteesta sähköt pois päältä ennen huoltotoimenpiteitä! 

Sisäyksikön suodattimet ja mahdollinen ionisaattori tulee puhdistaa säännöllisesti. Tyypillinen puhdistussuositus on noin kuukauden välein, mutta esimerkiksi kotieläintalouksissa tarve saattaa olla tiheämpikin. Tutustu puhdistamiseen ja suodattimien suositeltuun vaihtoväliin laitteesi ohjekirjasta.

Ulkoyksiköstä on syytä puhdistaa roskat, jotka voivat haitata puhaltimen toimintaa tai tukkia ulkoyksikön sulatusvesialtaan. Sulatus- ja kondenssivedet voi olla ohjattu viemäröintiin tai laitteen alle. Vesien poiston toimintaa on seurattava ja laitteen alle kertyvä jää on poistettava ajoittain. Jos kondenssiveden poisto on tukkeutunut talven aikana, viilennyskäytössä syntyvä kondenssivesi voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.

Yleisohjeet ilmalämpöpumpun sisäyksikön huoltoon 

  • Pyyhi säännöllisesti pölyt laitteen päältä ja ympäristöstä. 
  • Avaa sisäyksikön etupaneeli reunoista vetämällä ja nosta ylös. Merkkikohtaiset ohjeet löytyvät ohjekirjasta. Vedä suodattimet ulos ja imuroi ne, tai jos suodattimet ovat oikein likaiset niin ne voidaan myös pestä lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Suodattimien täytyy antaa kuivua täysin ennen takaisin asentamista.
  • Sisäyksikön kenno särkyy helposti ja sen imuroinnissa tulee olla varovainen. Käytä pehmeää harjaspäätä ja jätä kennon pesu ammattilaiselle. 
  • Voit tarkistaa, että kondenssivesiputken toimivuuden kaatamalla vettä sen läpi ja tarkistamalla ulkoa tuloksen. 

Yleiset hoitotoimet ilmalämpöpumpun ulkoyksikölle 

  • Tarkista vielä, että sähköt on varmasti kytketty pois! 
  • Tee silmämääräinen tarkistus: onko laitteen päällä risuja, lehtiä tai oksia? Poista tarvittaessa puiden lehdet ja muut roskat, jotka voivat haitata puhaltimen toimintaa tai tukkia ulkoyksikön sulatusvesialtaan.
  • Onko laitteen takana näkyvä kenno suurin piirtein puhdas? Voit puhdistaa kennoa varovasti esimerkiksi autoharjalla. Siivekkeiden tulee päästä pyörimään vapaasti. Mikäli kenno on kovin likainen, sen voi pestä laskemalla vettä laitteen läpi. 
  • Laitteen alla on reiät sulamisveden eli kondenssiveden poistumiselle. Tarkista, että vesi pääsee kulkemaan pois laitteesta ja ettei letku ei ole hautautunut maahan. 
  • Sulamisvedet kannattaa ohjata sadevesiränniin tai ämpäriin.  
  • Tarkista, että laite on vaaterissa. Jos laite on säädettävällä jalustalla, tarkista jalustan säädöt. 

Lisää täsmätietoa lämpöpumppujen huolto- ja ylläpitotoimista löydät myös Motivan sivulta.

Paikallisena luottokumppanina autamme sinua tekemään vastuullisia valintoja ja ympäristöä säästäviä tekoja – asumisen, elämisen ja arjen mukavuudesta tinkimättä. Asiantuntijamme auttavat löytämään ja toteuttamaan juuri sinun tarpeisiisi sopivimmat energia- ja lämmitysratkaisut. Ota yhteyttä!