Järvelän sähköasema

Järvelän voimakaksikko etenee – sähköasema valmis, voimajohto tulossa

Järvelän sähköaseman laajennuksen valmistuminen on tärkeä etappi toimitusvarmuuden parantamisessa alueen 6000 asukkaalle ja työpaikoille. Työ jatkuu Järvelä–Tennilä 110kV-voimajohtohankkeen suunnittelulla. 

Parannamme yli 6000 asiakkaan sähkönjakelun toimintavarmuutta Järvelässä, Kärkölän kirkonkylässä, Marttilan kylässä sekä Hikiällä, Hausjärvellä, Herralassa ja Orimattilassa. Vuoden työ on nyt valmis Järvelän sähköaseman laajennuksen ja vanhan kytkinkentän saneerauksen osalta. Kytkinkentän laajennuksella varaudumme uuteen 110 kilovoltin voimajohtoon.

Kuva laajennetulta Järvelän sähköasemalta.

”Jos verkossa on häiriö tai huoltotöitä, voimme tulevaisuudessa syöttää sähköä toista voimajohtoa pitkin. Laajensimme Järvelän sähköasemakenttää uutta voimajohtoa varten, ja uusimme kytkinkentän 30–40 vuotta vanhaa tekniikkaa, mikä sekin vähentää vikaantumisia”, käyttöpäällikkömme Petri Sorjonen kertoo toimitusvarmuuden parantamisesta. 

Sähköaseman tehtävänä on muuntaa voimajohdon 110 kilovoltin jännite jakeluverkkoalueen 20 kilovoltin jakelujännitteeseen, josta se muunnetaan jakelumuuntajilla asuinkiinteistöjen tarvitsemaan 400 volttiin. 

Sähköaseman laajennus parantaa sähkön toimitusvarmuutta alueella, kertoo Petri Sorjonen.

Hanke etenee voimajohdon suunnittelulla ja luvituksilla 

Parhaillaan valmistelemme Järvelän ja Tennilän välisen voimajohdon suunnitteludokumentteja, minkä jälkeen kilpailutamme hankkeen urakoinnin. Lisäksi haemme työ- ja elinkeinoministeriöstä lunastuslupaa saadaksemme voimajohdon vaatimaan maa-alueeseen eli johtoalueeseen käyttöoikeuden. Tämä mahdollistaa voimajohdon rakentamisen, käytön ja kunnossapidon.  

”Alustavan aikataulun mukaan voimajohdon rakentaminen päästään aloittamaan vuoden 2025 aikana”, Petri arvioi. 

Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa, sillä kaksi voimajohtoa on aina varmempi kuin yksi.

Me Nivoksella teemme jatkuvasti parhaamme, että sähköä virtaa käyttöösi luotettavasti ja taukoamatta. Vika- ja häiriötilanteissa älykäs sähköverkkomme osaa hälyttää asiantuntijamme toimiin välittömästi. Saamme siis tiedon sähköverkon vioista jo usein, ennen kuin niiden vaikutukset ovat edes havaittavissasi. Ammattitaitoiset asentajamme ovat hälytysvalmiudessa ja ryhtyvät korjaustoimiin heti tarpeen tullen mahdollisimman ripeästi.