Huh hellettä, riittääkö vesi?

Olemme saaneet nauttia kesähelteistä jo pidemmän aikaa ja luontokin paikoin jo kärvistelee kuivuudesta. Ehkä mieleesi on saattanut herätä kysymys siitä riittääkö vesi? Kysyimme tätä asiantuntijaltamme.

Nivoksen vesiasiakkailla ei ole huolta veden riittävyyden tai laadun suhteen

Tuotantopäällikkömme Päivi Nyyssönen kertoo, ettei toiminta-alueellamme vesi ole loppumassa. Mäntsälään tulee vettä Ojalan, Lukon ja Puntarmäen pohjavedenottamoilta. Seuraamme pohjavesialueilla aktiivisesti veden pinnankorkeuksia ja otamme vedenottamoilla säännöllisesti pohjavedestä vesinäytteitä. Tällä hetkellä tilanne on normaali.

Omien vedenottamoidemme lisäksi vettä tulee Mäntsälään Hyvinkään Vedeltä Sälinkään suunnalta ja Keski-Uudenmaan Vedeltä Etelä-Mäntsälän suunnalta. Näiltä ostamamme vesi on tekopohjavettä.

Erityistoimille ei siis nyt ole veden käytön osalta tarvetta. Mutta oli hellettä tai ei, sekä vettä että energiaa kannattaa aina käyttää järkevästi ja säästeliäästi – asumisen, elämisen ja arjen mukavuudesta tinkimättä.

Nappaa Päiviltä muutama vinkki fiksuun veden käyttöön:

  • Kastele kukat ja puutarha vasta illalla auringonlaskun jälkeen. Tällöin vesi ei haihdu auringon paahteessa.
  • Ota kasteluvettä talteen sateella.
  • Korjauta aina tiputtavat hanat ja vuotavat vessat pikimmiten.
  • Sammuta suihku saippuoinnin ja hampaiden pesun ajaksi. Näin säästät sekä vettä että lämmitykseen kuluvaa energiaa.
  • Pese vain täysiä koneellisia tiskiä ja pyykkiä.
  • Vettä kannattaa juoksuttaa ennen juomalasiin ottamista. Putkistossa seissyt ja lämmennyt vesi ei ole raikasta. Huomaa, että jo puolen minuutin juoksutus riittää raikastamaan veden.
  • Tästä löydät lisää vinkkejä viisaaseen vedenkäyttöön!

Entä oma kaivo? Pitkä, kuuma ja kuiva kesä voi kuivattaa yksityiskaivoja. Tällöin kannattaa välttää puutarhan kastelua, auton pesua, paljun täyttöä ja muuta ei-välttämätöntä veden käyttöä. Oman kaivon veden laatu kannattaa myös tutkituttaa säännöllisesti. Löydät aiheesta lisätietoja esimerkiksi Ympäristöhallinnon sivuilta. Ympäristölaboratorioista saat ohjeet näytteenottamiseen. Myös terveydensuojeluviranomaiselta saa opastusta yksityiskaivojen veden riittävyyteen ja laatuun liittyvissä asioissa.

Päivi Nyyssönen

tuotantopäällikkö

019 68 991 paivi.nyyssonen@nivos.fi