Jouluaaton kattaus, jossa paljon erilaisia ruokia.

Herkullista joulua, astetta energiatehokkaammin

Joulu juhlista jaloin. Monille meistä suomalaisista se on suurin ruokajuhla, johon valmistaudutaan huolella jo hyvissä ajoin. Joulun alla leivotaan, paistetaan ja haudutetaan herkkua monenlaista. Voisiko tänä jouluna ottaa astetta rennommin, selviytyä vähän vähemmällä, säästää omaa ja yhteistä energiaa? 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan. Myös jouluvalmisteluissa avainasemassa on hyvä suunnittelu, jolla voi vähentää energiankulutusta, ruokahävikkiä ja selvää rahaa. Ehkä istahdat alas ja mietit mistä juuri teidän joulunne rakentuu. Mitkä tarjottavat ovat tarpeen; voisiko karsia jotain aina tavan vuoksi tehtyä, joka ei oikeastaan ole kenenkään herkkua? Mitä voisi valmistaa ja tehdä jo hyvissä ajoin, mitä voisi tehdä samalla kerralla samoilla uunin lämmöillä, esi- ja jälkilämmöt hyödyntäen?

Leipomiset ja kokkailut kannattaa ajoittaa sähkön kulutushuippuja vältellen, eli ei mieluiten arkisin aamulla (klo 8-10) eikä arki-iltaisin (klo 16-20). Paljon sähköä kuluttavia laitteita kannattaa käyttää silloin, kun sähköä on paremmin tarjolla ja se on edullisempaa.

Vinkkejä energiatehokkaaseen joulutarjoilujen suunnitteluun:

  • Mieti jo etukäteen, mitä ruokia ja leivonnaisia aiot tehdä, ja milloin teet mitäkin. Pohdi voisitko jättää pois jotain, mitä on usein jäänyt syömättä tai tehdä niitä huomattavasti vähemmän. Entä miten voisit käyttää mahdolliset jouluruokien tähteet tai yli jäävät raaka-aineet hyväksesi? Joulun tähteet = välipäiväherkkujen lähteet!  
  • Uunin käyttö kuluttaa paljon energiaa – ja sen lämmittäminen vie enemmän energiaa, kuin sen lämpimänä pitäminen. Kannattaa siis tehdä useampi uuniruoka tai leipomus kerralla samoilla lämmöillä. Uunin jälkilämpö kannattaa hyödyntää haudutettavien ruokien valmistuksessa, ne kypsyvät hyvin loppuun, vaikka uunin napsauttaisi pois päältä jo hieman aiemmin.
  • Jos joulua vietetään isommalla joukolla, on hyvä sopia etukäteen kuka tuo mitäkin. Näin ei samoihin asioihin käytetä monessa kodissa energiaa – ei omia voimia eikä sähköä esimerkiksi uunin lämmitykseen. 
  • Hamstraus ei kannata. Kaupat kun ovat tätä nykyä auki pyhinäkin, ei ole tarpeen ostaa ruokia ihan vain varmuuden vuoksi.

Vinkkejä jouluruokien energiatehokkaaseen valmistukseen:

  • Pohdi, voisitko hyödyntää aiempaa enemmän valmisruokia säästääksesi aikaa, vaivaa ja energiaa. Tuunaamalla voit tehdä niistä juuri omaan makuun sopivia.  
  • Käytä ruoanlaitossa ja lämmityksessä mikroaaltouunia. Se ei vaadi esilämmitystä, ja on siksi yksi keittiön energiatehokkaimmista laitteista.
  • Pieni on kaunista, ja useimmiten myös energiatehokkainta. Esimerkiksi vedenkeitin on tehokkaampi kuin liesi, airfryer eli kiertoilmakypsennin on tehokkaampi kuin uuni. Ja pienemmäksi pilkotut palat kypsyvät nopeammin kuin suuret lohkot.
  • Valitse sopiva keittolevy kattilan tai pannun koon mukaan.
  • Käytä keittäessä mahdollisimman pieni määrä vettä. Suuri määrä vettä kiehuu huomattavasti hitaammin kuin pieni.
  • Käytä kantta tehdessäsi ruokaa liedellä, sillä keitettäessä ilman kantta energiankulutus kolminkertaistuu.
  • Jos suunnitelmassa on uunin lämmitys, kannattaa alentaa keittiön huonelämpötilaa jo etukäteen. Uuni ja liesi nostavat myös keittiön lämpötilaa. 

Vinkkejä energiatehokkaaseen jouluruokien säilytykseen:

  • Jo ennen joulua on hyvä varmistaa, että jääkaappi ja pakastin ovat puhtaita sisältä ja päältä. Imuroi kylmälaitteiden taustat ja sulata pakastin tarvittaessa. Tarkista, että hyllytilaa on kylliksi jouluruokia varten. Väljemmissä tiloissa ruoat säilyvät paremmin ja täyteen ahdettuna kylmälaitteet vievät enemmän sähköä. 
  • Lämpötilasta riippuen voit hyödyntää parveketta, kuistia tai ulkovarastoja ruoan kylmäsäilytyksessä.
  • Jäähdytä ruoat hyvin aina ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista. Näin ruoat säilyvät paremmin, eivätkä ne lämmitä kylmälaitteita ja nosta niiden energiankulutusta. Jos mahdollista, hyödynnä ulkotiloja ruuan jäähdyttämisessä.

Vältä hävikkiä! 

Myös joulun aikana on hyvä muistaa, että raaka-aineiden, ruokien ja elintarvikkeiden valmistus- ja tuotantoketjussa käytetään paljon energiaa. Mikäli ruokaa päätyy roskiin, heitetään hukkaan paitsi hankintaan kuluneet eurot myös kaikki se energia, mikä valmistuksessa ja tuotantoketjussa on käytetty. Hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi löydät mm. Marttojen ja Kuluttajaliiton sivuilta:

Paistinrasvat oikeaan paikkaan

Muistathan, että kinkku- ja paistinrasvat eivät missään tapauksessa kuulu viemäreihin tai wc-pönttöön tukoksia tekemään. Laitathan jouluruokien paistinrasvat biojätteeseen tai pakattuna sekajätteeseen. Tutustu viemärietikettiin.


Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.