Energiansäästövinkkejä viihde-elektroniikan hankintaan ja käyttöön

Viihde-elektroniikan määrä kodeissa lisääntyy jatkuvasti ja laitteita myös uusitaan nopeassa tahdissa. Uusi yksittäinen laite kuluttaa tyypillisesti varsin vähän sähköä, mutta yhteensä ne lohkaisevat jo 7 prosenttia kotitalouden sähkön käytöstä – enemmän kuin esimerkiksi ruoan kylmäsäilytys. Energiatehokkuuteen kannattaakin kiinnittää huomiota sekä viihde-elektroniikkahankinnoissa että laitteiden käytössä! 

Astetta vähemmän ja astetta fiksummin käytettyä viihde-elektroniikkaa!

Vinkkejä energiatehokkaaseen viihde-elektroniikan hankintaan ja käyttöön:

Hanki uusia laitteita vain tarpeeseen. 
Vanha televisio tai pöytämallinen tietokone saattaa olla yllättävä energiasyöppö.

Tarkista laitteiden energiatehokkuus ja ajantasaisuus. Hanki omiin käyttötarpeisiisi sopivia, mahdollisimman vähän kuluttavia laitteita. 

  • Televisioista löytyy energiamerkintä, joka tarjoaa hyvää vertailutietoa vastaavankokoisiin ja -tyyppisiin laitteisiin. Ruutukoon kasvaessa myös sähkönkulutus kasvaa – kannattaa siis harkita, minä kokoinen laite on tarpeen. 
  • Kannettavat tietokoneet ovat useimmiten hyvin suorituskykyisiä ja soveltuvat sekä työ- että pelikoneiksi. Kannettava tietokone kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin pöytäkone. 
  • Erityisesti isompien viihdelaitteiden hankinnassa on järkevää selvittää sekä käytönaikainen että lepotilan energiankulutus.

Sammuta laitteet aina, kun et käytä niitä. Kannattaa huomioida, että myös valmiustila kuluttaa energiaa.
”Jos kaikki sammuttaisimme verkkopäätelaitteen joka päivä 8 tunniksi, sähköä säästyisi 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.” -Motiva.

Hyödynnä laitteiden virransäästöominaisuuksia.

Sulje mobiililaitteista virtaa kuluttavat paikannuspalvelut ja sovellukset, kun et aktiivisesti käytä niitä.

Hyödynnä tietokoneen kiinteää verkkoa isojen tietomäärien siirtoon, esimerkiksi videoiden katseluun.

Kierrätä vanhat laitteet aina asianmukaisesti. Niistä saadaan arvokkaita materiaaleja uusiokäyttöön.

Digitaalisia palveluita kannattaa käyttää tarpeeseen ja harkiten. Sisältöjen tuotanto, palvelinkeskusten ylläpito ja tiedonsiirto kuluttavat paljon energiaa. 

  • Kokonaisvaikutusta ei ole helppo hahmottaa, kun omalla sähkölaskulla ja kulutusraportilla on nähtävillä vain laitteiden käytöstä ja lataamisesta aiheutuva kulutus. 
  • Toki digitalisaatio on myös mahdollisuus, esimerkiksi etätyö ja sähköisten palvelujen käyttö vähentävät liikkumiseen liittyvää energiankulutusta ja ympäristövaikutuksia.

Lisätietoja:

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.