Aurinkopaneelit Nivos veden katolla

Energiaa ja säästöjä Nivos Energian toimittamista 255 aurinkopaneelista

Nivos Energia toimitti keväällä 2018 Nivos Veden jätevedenpuhdistamolle aurinkopaneeliratkaisun, joka tuo vuosittain tuhansien eurojen säästöt aurinkoenergiaa hyödyntäen.  

Merkittävästi energiaa aurinkopaneelien avulla

Nivos Vesi otti harppauksen kohti uusiutuvan energian käyttöä keväällä 2018, kun se otti käyttöön Nivos Energian toimittaman aurinkopaneelijärjestelmän.

Järjestelmä pitää sisällään 255 aurinkopaneelia, joiden nimellinen energiateho on 69 kWp. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 60 megawattituntia (MWh), joka vastaa keskimäärin kolmen suuren sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Nivos Veden liiketoimintajohtaja Kimmo Rintamäki kertoo, että jätevedenpuhdistamon energiantarve on suuri, ja kaikkien 255 aurinkopaneelin tuottama sähköenergiasta tulee omaan käyttöön, joka on ohjattu jätevedenpuhdistamolle.

Katot täynnä paneeleja

Nivos Energian asiantuntija Jerkko Starck kertoo, että kaikki 255 aurinkopaneelia on asetettu kahden vierekkäin sijaitsevien kiinteistöjen katoille, joiden kattopinta-alasta suurin osa on aurinkopaneeleiden täyttämä.

”Nivos Vedellä käytössä oleva aurinkopaneelijärjestelmä koostuu neljästä pienemmästä järjestelmästä, jota on tarpeen mukaan mahdollista laajentaa energiantarpeen kasvaessa. Ja vaikka lähes koko kattopinta-ala on jo varattu, voidaan aurinkopaneeleita asentaa myös muille suotuisille pinnoille tai jopa maahan”.  

Starck kertoo, että aurinkopaneelijärjestelmä on kestävä sekä erittäin pitkäikäinen energiaratkaisu, joka maksaa hankintahintansa moninkertaisesti takaisin.

”Kyseessä on erittäin fiksu ratkaisu, jonka kohdalla ei tarvitse lainkaan miettiä sitä, että maksaako sen hankintahinta itsensä takaisin. Voin sanoa, että varmasti maksaa ja moninkertaisesti”.

Vaivaton toteutus avaimet käteen-periaatteella

Energiaratkaisujen vaihtaminen uusiutuviin energian tuotannon muotoihin on mahdollista myös tuen avulla, jota voi hakea esimerkiksi Business Finlandilta. Starck muistuttaa, että tukia-asia tulee selvittää heti projektin alkuvaiheessa.

”Haimme tukea Business Finlandilta jo ennen kuin olimme allekirjoittaneet sopimuksen. Saimme tukea 25 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista, joka oli ratkaiseva kokonaisinvestoinnin kannalta. Ilman tukea emme olisi lähteneet hankkeeseen”, Rintamäki kertoo.

Kun tuki Nivos Vedelle oli varmistunut, vei aurinkopaneeliprojektin läpivieminen suunnittelusta asennukseen noin puoli vuotta.

”Projekti ei juurikaan näkynyt meille millään tavalla, sillä kaikki aina suunnittelusta asennukseen tapahtui Nivos Energian puolelta. Myöskään käyttöönottovaiheesta ei aiheutunut katkoksia tai muutakaan sellaista, josta olisi voinut havaita asennuksen olevan käynnissä. Kaiken kaikkiaan olemme olleet erittäin tyytyväisiä tähän investointiin”, Rintamäki kiittelee.

Nivos Energian asiantuntija Jerkko Starckin vinkit aurinkopaneeleja harkitsevalle

  1. Tutustu, lue ja keskustele asiantuntijoiden kanssa. Mieti mitkä ovat itsellesi ne tärkeimmät asiat aurinkosähkössä. (säästö sähkölaskussa ajan kanssa, omavaraisuus, päästöttömyys ja ekologisuus jne.)
  2. Varmista, että aurinkosähköjärjestelmäsi mitoitetaan oikean kokoiseksi. Näin saat siitä parhaan hyödyn irti.
  3. Muista selvittää, onko hankkeeseen mahdollista saada energiatukea
  4. Kiinnitä huomiota takuuseen hinnan lisäksi. Vaikka aurinkosähköjärjestelmä on lähes huoltovapaa, ja sen tekninen käyttöikä helposti yli 40 vuotta, on myös tekijöitä ja asentajia moneen junaan. Olisi hyvä, jos toimittaja olisi vielä kiinteistön seuraavan omistajan aikana toiminnassa.
Nivos Veden Mäntsälän kirkonkylällä sijaitsevien rakennusten katot täyttyivät aurinkopaneeleista keväällä 2018, kun Nivos Energian toimittamat 255 aurinkopaneelia asennettiin. 

Kiinnostuitko aurinkopaneeneista?

Kari Rissanen

myyntipäällikkö
aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput, sähköautojen latauspisteet

0400 328 229 kari.rissanen@nivos.fi