Aurinkopaneelit hankinnassa, 7 vinkkiä tarjousten tarkasteluun ja vertailuun

Aurinkosähköjärjestelmä on pitkäaikainen sijoitus, joka pienentää sähkölaskuasi ja nostaa kiinteistösi arvoa. Siksi kannattaa varmistaa, että hankkimasi ratkaisu vastaa juuri sinun tarpeisiisi parhaiten. Tarjousten välillä saattaa olla merkittäviäkin eroja, esimerkiksi käytetyissä komponenteissa, hinnoissa sekä järjestelmän ja palveluiden sisällössä. Kokosimme tähän muutaman keskeisen asian, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota tarkastellessasi tarjouksia ja vertaillessasi eri vaihtoehtoja.

Aurinkopaneelien laatu ja takuu

Huomaa, etteivät kaikki aurinkopaneelit eivät ole tehty suomalaisiin olosuhteisiin. Kannattaa varmistaa, että paneelit on testattu ja todettu täällä kestäväksi. Selvitä ovatko valmistajat luotettavia, sertifioituja ja vastuullisia toimijoita. Monet valmistajat myöntävät paneeleille 30 vuoden tuottotakuun. 

Kiinnitysjärjestelmien kestävyys 

Kiinnikkeiden tulee kestää Suomen sääolosuhteet, jotta tuuli- tai lumikuormista ei aiheudu vaaraa. Kiinnitysjärjestelmän asentamisen tulee olla turvallista sekä asentajalle että katollesi. Takuu kertoo usein myös kestävyydestä, kiinnitysjärjestelmille myönnetään tyypillisesti 30 vuoden materiaalitakuu.

Invertterin laatu ja sopivuus kohteeseen

Inverttereiden (vaihtosuuntaajien) laadussa on eroja, laadusta ei kannata tinkiä. Invertteri tulee mitoittaa aina oikeassa suhteessa aurinkovoimalan kokoon. Mikäli invertteri asennetaan ulos, on syytä varmistaa sen kestävyys Suomen sääolosuhteissa.

Järjestelmän mitoitus tarpeidesi mukaisesti

Mitoitus tulisi perustua ensisijaisesti kohteen sähkönkulutukseen, ei vain kattopinnan kokoon. Asiantunteva myyjä osaa suositella sopivinta ratkaisua nykyisiin tarpeisiisi ja tarvittaessa huomioida myös tulevia tarpeita sekä laajennusmahdollisuuksia. 

Mikäli tuottoarviot poikkeavat muista samankokoisten järjestelmien arvioista, kannattaa tietoihin suhtautua varauksella. 

Ammattitaitoinen asennustyö ja sen takuuaika

Varmista, että asentajat ovat kokeneita ammattilaisia ja asennuksesta vastaa sertifioitu aurinkosähköasentaja. Kiinnitä huomiota asennukselle myönnettyyn takuuaikaan. Luotettavien kumppaneiden asennuksille myönnetään viiden vuoden takuu. 

Tarjouksen sisältö

Useimmat tarjoavat ratkaisuja avaimet käteen -periaatteella. Selvitä jo tarjousvaiheessa, mitä kokonaisuus sisältää ja mitä ei. Esimerkiksi käyttöopastus ja tuki ongelmatilanteissa on tärkeä. Olet hankkimassa pitkäaikaista, kymmenien vuosien sijoitusta – varmista myyjän luotettavuus ja tuen saatavuus järjestelmän käyttöajalle. Ylituotannon ostopalvelu on myös osa toimivaa kokonaisuutta, jotta saat parhaan taloudellisen hyödyn. 

Myyjän luotettavuus 

Tähän ei ole yksioikoisia mittareita, ehkä seuraavien kysymysten avulla voit muodostaa käsityksesi: Mistä myyjä hankkii paneelit ja komponentit, ovatko valmistajat luotettavia, sertifioituja ja vastuullisia toimijoita? Kuinka pitkään myyjäyritys on toiminut alalla? Onko saatavilla suosituksia jo olemassa olevilta asiakkailta?

+ Tuotannon seurantapalvelut

Tuotannon seurantapalveluiden avulla järjestelmän toimintaa ja tuottoa voidaan seurata. Parhaimmat seurantaohjelmat toimivat automaattisesti ja ilmoittavat mahdollisista ongelmista välittömästi. Tällaiset ominaisuudet nopeuttavat ongelmiin reagointia ja järjestelmän toimintakyvyn palauttamista, jolloin tuotannon menetyksiltä vältytään. Osa seurantapalveluista mahdollistaa tuotannon seurannan, kulutuksen ohjauksen ja mittauksen sekä tuotannon ohjauksen myös etänä. 

Aurinkoenergia on puhdas energiantuotantomuoto. Kun tuotat itse sähköä, pienennät merkittävästi omaa hiilijalanjälkeäsi: näin huolehdit itsestäsi, ympäristöstäsi ja tulevista sukupolvista! Tutustu aurinkopaneelitarjontaamme.

Kiinnostuitko, tilaa kartoituskäynti!

Autamme sinua selvittämään, olisiko aurinkopaneelit hyvä ratkaisu kotiisi. Teemme maksuttomia alkukartoituksia, suunnittelemme ja toteutamme aurinkopaneeliratkaisut Mäntsälässä ja lähialueilla noin 50 kilometrin säteellä.

Kari Rissanen

myyntipäällikkö
aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput, sähköautojen latauspisteet

0400 328 229 kari.rissanen@nivos.fi