Astetta lyhyempi ja viileämpi suihku

Veden lämmitykseen kuluu paljon energiaa ja suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. Jo pienillä muutoksilla voit säästää merkittävästi sekä vettä että energiaa!

Osuvia vinkkejä säästeliääseen lämpimän veden käyttöön:

  • Käy suihkussa kylvyn sijaan. Ammekylpyyn kuluu vettä noin viisi kertaa enemmän kuin suihkussa käyntiin.
  • Lyhennä suihkuaikaa.
  • Käytä peseytymiseen piirun verran viileämpää vettä.
  • Vältä turhaa veden valuttamista. Sulje suihku saippuoinnin ajaksi ja hana hampaiden pesun ajaksi.
  • Säädä suihkun tehoa pienemmälle.
  • Tarkista hanat ja suihkupäät. Tarvittaessa uusi ne vettä säästäviin malleihin.
  • Vähennä hiustenpesukertoja, jos mahdollista. Hiuksia ei tarvitse pestä joka päivä. Käytä hiuksiin jätettäviä hoitotuotteita poishuuhdeltavien sijasta.
  • Opasta koko perhettä säästeliääseen ja fiksuun veden käyttöön, mm. lotraamisen sijasta peseytymään ripeästi. 
  • Harkitse onko uima-altaan lämmittäminen tai ulkoporealtaan käyttö välttämätöntä erityisesti talvikaudella.

Pidä huolta kosteiden tilojen riittävästä ilmanvaihdosta. Pitkät ja lämpimät suihkut kasvattavat myös kylpyhuoneiden kosteuskuormaa. Kosteuskuorman tasaaminen vaatii lämpöä ja tehostettua ilmanvaihtoa, mikä lisää energiankulutusta. Tästäkin syystä sukkelammat ja viileämmät suihkut ovat suositeltavia!

Älä tingi käyttöveden lämpötilasta vesijärjestelmissä tai lämminvesivaraajissa!
Lämmitä käyttövesi vähintään +55 asteiseksi legionellabakteeririskin poistamiseksi. Liian kuumaksi ei käyttövettä toki kannata lämmittää, yli 60 asteessa syntyy jo turhaa lämpöhäviötä. Oikea tapa säästää lämpimästä vedestä on käyttää sitä vähemmän – ei alentaa lämpötilaa kodin vesijärjestelmissä ja lämminvesivaraajissa.

Lisää vedenkäytöstä:

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.