Asiaa sähkövähennyksestä ja -tuesta

Helpotuksena energiakriisistä johtuvien sähkön hintojen nousuun kotitaloudet voivat hakea määräaikaista taloudellista tukea tilanteensa helpottamiseksi, jos vakituisen asunnon sähkölaskut ovat kohonneiden sähkönhintojen ja suuren sähkön kulutuksen johdosta erittäin korkeita alkuvuodesta. Väliaikaiset tuet koskevat sähköenergialaskuja, eivät verkkopalvelulaskuja.

Kotitalous olisi verovuonna 2023 oikeutettu kotitalousvähennykseen, jos 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana vakituisessa asunnossa kulutetusta sähköenergiasta maksettu määrä ylittäisi 2 000 euroa. Kotitaloudet, jotka eivät pienituloisuutensa vuoksi pysty täysimääräisesti hyödyntämään sähkövähennystä, voivat hakea Kelalta väliaikaista sähkötukea.

Selvitä mahdollisuutesi saada verottajan myöntämää sähkövähennystä, lisätietoja sekä vähennyksen lasku- ja hakuohjeet löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

Ellet pysty hyödyntämään sähkövähennystä täysimääräisesti, selvitä mahdollisuutesi Kelan maksamaan sähkötukeen. Lisätietoja väliaikaisesta sähkötuesta ja sen hakuohjeista löydät Kelan verkkosivuilta. Selvitä myös mahdollisuutesi erilaisiin asumisen tukimuotoihin (yleinen asumistuki, eläkkeensaajan asumistuki), Kelan laskurit  löydät osoitteesta https://www.kela.fi/laskurit.

Lisäaikaa tai joustoa laskun maksuun?

Lisää maksuaikaa sähkölaskullesi? 

Sähkölaskun eräpäivää on mahdollista siirtää. Ole aina hyvissä ajoin yhteydessä laskutuspalveluun, jos näyttää siltä, ettet pysty maksamaan sähkölaskuasi eräpäivään mennessä. Nivoksen laskun maksuun liittyvissä asioissa sinua palvelee Lowellin asiakaspalvelu ma-to 8-20, pe 8-18: puh. 02 2700 390, sähköpostiosoite laskutus@lowell.com.

Joustoa suuren laskun maksamiseen?

Nivokselta kannattaa hyvissä ajoin ennen eräpäivää tiedustella laskulle maksujärjestelyä, jos näyttää siltä, ettei laskusta selviä eräpäivänä. Sinulla on mahdollisuus eräpäivän siirtoon tai maksun jakamiseen useampaan erään. 

Jos on tarvetta jakaa lasku pienempiin osiin, ota ennen laskun eräpäivää yhteyttä Lowell-perintään maksusuunnitelman tekemiseksi, jotta vältyt maksumuistutuksen saamiselta ja mahdollisilta maksumuistutus- ja perintäkuluilta. Lowell yhteystiedot:

Maksusuunnitelma avoimesta laskusta voidaan tehdä jatkumaan 31.7.2023 saakka, jolloin avoimen laskun pääoma korkoineen tulee olla maksettuna. Avoimelle pääomalle lasketaan korkolain mukainen voimassa oleva viivästyskorko (31.12.2022 saakka 7,0 %).

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.