Kuvassa nivoslaisia kokoustamassa pöydän ääressä

Näin yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteutuvat arjessamme

Meillä Nivoksella yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja syrjimättömyys ovat perusarvoja, jotka ohjaavat toimintaa työyhteisössämme. Kyse ei ole vain sanoista paperilla, vaan konkreettisista arjen teoista ja toimintatavoista.

Miksi yhdenvertaisuus ja tasa-arvo koetaan tärkeiksi?

Ensisijaisesti siksi, että jokaisella nivoslaisella on oikeus työskennellä hyvässä ja häiriöttömässä ilmapiirissä, jossa käyttäytyminen jokaista työkaveria kohtaan on ystävällistä, asiallista ja kunnioittavaa.

”Sen lisäksi, että meille nivoslaisille nämä asiat ovat tärkeitä, myös yhteiskunnassamme näihin kiinnitetään nykyisin entistä enemmän huomiota. Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuuslaki edellyttävät näiden asioiden huomioimista”, taustoittaa vanhempainvapaan sijaisena toimiva henkilöstöpäällikkömme Johanna Simoinen-Helenius.

Yhdenvertaisuus näkyy monin tavoin arjessamme

”On ollut olennaista varmistaa ensin johtoryhmämme vahva sitoutuminen tasapuolisen ja yhdenvertaisen työkulttuurin edistämiseen. Hyvän työkulttuurin toteutuminen ja yhdessä sovittujen tapojen noudattaminen on ihan jokaisen työntekijämme vastuulla”, Johanna painottaa.

”Olemme laatineet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, joka on oiva työkalu yhteisen tahtotilamme kommunikoimiseen ja toimintatapojen selkeyttämiseen henkilöstöllemme. Noudatamme myös eettistä ohjeistustamme, jossa korostamme muun muassa työyhteisötaitoja ja psykologista turvallisuutta työpaikalla”, Johanna jatkaa.

Henkilöstöpäällikkömme Johanna Simoinen-Helenius

Huomioimme rekrytoinneissa ja perehdytämme pelisääntöihin

Avointen työpaikkojen osalta huomioimme nykyiset työntekijät, joille ensisijaisesti tarjoamme mahdollisuutta uralla etenemiseen ja/tai työtehtävien monipuolistamiseen.

Uusien työntekijöiden rekrytoinneissa noudatamme yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoperiaatteita. Valitsemme hakuprosessiin kulloiseenkin tehtävään soveltuvia henkilöitä, emmekä kiinnitä huomiota ikään, etniseen taustaan tai sukupuoleen tehtävää täytettäessä. Kielitaito on työturvallisuuskysymys, joten joihinkin tehtäviin puutteellinen kielitaito voi muodostua esteeksi rekrytoinnille.

Perehdytämme kaikki uudet työntekijät tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaamme ja eettiseen ohjeistukseemme, joita edellytämme kaikkien nivoslaisten noudattavan.

Tasa-arvo näkyy henkilöstömme ikä- ja sukupuolijakaumissa

Meillä Nivoksella työskentelee kaikenikäisiä henkilöitä, varsin tasaisesti aina uransa alkupäässä olevista parikymppisistä yli kuusikymppisiin konkareihin.

Toimialallamme tyypillisesti sukupuolijakaumassa miehet korostuvat. Energiateollisuus ry kertoo naisten osuuden suomalaisissa energia-alan yrityksissä olevan vain noin 24 %. Meistä nivoslaisista lähes kolmannes on naisia.

Huolehdimme palkkatasa-arvosta, joustavista työaikajärjestelyistä ja tuemme kouluttautumista

Seuraamme palkkatasa-arvon toteutumista ja huolehdimme siitä, että palkkaerojen syyt ovat todettavissa objektiivisin perustein, kuten henkilön työmenestys ja työssä saavutetut tulokset. HR-tiimimme varmistaa, että palkankorotukset tehdään linjassa työtehtäväkohtaisesti.

Pyrimme helpottamaan työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista erilaisilla joustavilla työaikajärjestelyillä; ja jos työtehtävien osalta on mahdollista, myös soveltuvasti etätyömahdollisuutta lisäämällä.

Kaikilla nivoslaisilla on tasaveroinen oikeus jatko-, täydennys- ja uudelleenkoulutukseen. Esimerkkeinä voi mainita muun muassa tänä kesänä käynnistyvän sähköinsinöörien muuntokoulutuksen tai säännölliset ensiapukoulutukset, joihin kaikkien nivoslaisten on ollut mahdollista ilmoittautua mukaan.

Huomioimme asiakkaidemme tarpeet

Tavoitteenamme on, että asiakkaamme kokevat Nivoksen helposti lähestyttäväksi ja palvelumme selkeiksi ja ymmärrettäviksi. Pyrimme tunnistamaan asiakkaidemme tarpeet ja palvelemaan heille tärkeissä palvelukanavissa: puhelimitse, sähköpostilla, ajanvarauksella kasvokkain sekä sähköisissä kanavissa. Digitaalisissa kanavissa kiinnitämme erityistä huomiota saavutettavuuteen ja käytettävyyteen.

Varmistamme ja seuraamme, ettei palvelutilanteissa synny syrjintää. Keräämme ja analysoimme asiakaspalautteita sekä toteutamme asiakastyytyväisyyskyselyitä säännöllisesti. Reagoimme palautteisiin sekä kehitämme asiakaspalvelua ja toimintaamme palautteisiin pohjautuen.

Matala kynnys keskustelulle ja välitön epäkohtiin puuttuminen

Kannustamme henkilöstöämme ottamaan esille epäkohtia aina, jos sellaisia havaitaan. Meillä voi hyvin matalalla kynnyksellä tulla juttelemaan havaitsemistaan epäkohdista niin tiimien välillä kuin esihenkilöiden, HR:n asiantuntijoiden tai johdon kanssa.

Puutumme ja reagoimme epäkohtiin, kuulemme kaikkia osapuolia ja seuraamme sovittujen asioiden toteutumista.

Käytössä myös anonyymi ilmoituskanava

Käytössämme on First Whistle -ilmoituskanava, jonka avulla kuka tahansa – sekä työntekijöistämme että ulkopuolisista sidosryhmistämme – voi ilmoittaa anonyymisti havaitsemistaan eettisten periaatteiden rikkomuksista. Tietoturvallinen ilmoitusjärjestelmä takaa, ettei ilmoittaja ole tunnistettavissa.

Seuraamme onnistumistamme säännöllisesti

Toteutamme vuosittain yhdenvertaisuuskyselyn, jonka avulla seuraamme tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista työyhteisössämme. Poimintoja viime syksyn yhdenvertaisuuskyselyn avoimista kommenteista:

Tämä on harvinaisen tasa-arvoinen työyhteisö.
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen on jokaisen Nivoksen työntekijän vastuulla.
Nivoksella kaikilla työntekijöillä on tasa-arvoiset mahdollisuudet edetä urallaan, aiempi koulutustausta huomioiden.

Säännöllisesti toteutettavassa laajemmassa Siqni-henkilöstökyselyssämme nivoslaiset arvioivat itselleen merkityksellisten työntekijäkokemukseen vaikuttavien asioiden toteutumista. Kyselyssä on mahdollisuus valita työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu itselleen merkitykselliseksi asiaksi ja arvioida miten itse kokee tämän toteutuvan. Kuluvan vuoden Siqni-kyselyssä tasa-arvoinen kohtelu ei noussut esille työntekijäkokemukseen vaikuttavien merkityksellisimpien asioiden listalle.

Seuraamme yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymyksiä sekä mahdollisia poikkeamia myös työsuojelutoimikunnassa ja johtoryhmässä.


”Yhteenvetona voitaneen todeta, että yhdenvertaisuuteen liittyen asiat ovat meillä varsin hyvällä tolalla. Tulemme toki pitämään tästä huolta jatkossakin, jatkuvalla seurannalla ja tarvittaessa ripeällä reagoinnilla”, Johanna summaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Onnistuneen asiakaskohtaamisen takaa löytyy tyytyväinen työntekijä


Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.