Päästötön sähköntuotanto ja datakeskushankkeet lisäävät kiinnostusta kaukolämpöön
Energia-alan viimeaikaista keskustelua seuratessa tulee mieleen vanha viisaus, jonka mukaan vain muutos on pysyvää. Ilmassa on merkkejä ydinvoiman renessanssista, sillä Ruotsissa hallitus kertoo haluavansa massiivisesti lisää uutta ydinvoimaa ja Suomessakin asia on harkinnassa. Ydinvoima nähdään keskeisenä ratkaisuna, kun tuulivoiman rinnalle tarvitaan lisää päästötöntä säästä riippumatonta energiaa. Sen lisääminen parantaisi huoltovarmuutta, edistäisi ilmastotavoitteita ja tasaisi sähkön hintavaihtelua, mikä varmasti on toivottavaa niin kuluttajien kuin yritysten näkökulmasta.
Ydinvoimasuunnitelmien ohella uutisissa on kerrottu myös uusista datakeskushankkeista muun muassa Espoossa, Orimattilassa ja Kirkkonummella. Suomen kylmät olosuhteet, erinomaiset tietoliikenneyhteydet sekä päästöttömän sähkön ja jäähdytysveden saatavuus houkuttelevat ulkomaisiakin konesalitoimijoita maahamme. Datakeskukset käyttävät runsaasti sähköä, mutta niiden synnyttämää hukkalämpöä voidaan kierrättää kaukolämpöverkkoon – kuten Mäntsälässä hyvin tiedämme. Kun datakeskus käyttää fossiilivapaata sähköä, on sen hukkalämmöstä tuotettu kaukolämpö tällöin päästötöntä.
Sijaintimme ja toimintavarman sähköverkkomme ansiosta Mäntsälä on houkutteleva vaihtoehto datakeskustoimijoille. On mahdollista, että saamme tänne toisen konesalin. Parhaimmillaan koko Mäntsälän keskustan tarvitsema kaukolämpö voitaisiin tuottaa päästöttömästi hukkalämmöstä. Pohjoismaiset suunnitelmat lisätä päästötöntä sääriippumatonta sähköä ja eri puolille Suomea nousevat uudet datakeskukset tekevät kaukolämmöstä hyvin varteenotettavan lämmitysvaihtoehdon myös pitkälle tulevaisuuteen.
Tavoitteellista työtä paikallisten menestyksen eteen
Me Nivoksella laskemme toimintamme alkaneen edeltäjämme Mäntsälän kunnan sähkölaitoksen perustamisesta vuonna 1926, joten alkanut vuosi on oikeastaan 98. toimintavuotemme. Nimesimme viime vuoden lopulla uudistamamme strategiamme Nivos 100 -menestyssuunnitelmaksi. Keskitymme arjen tärkeiden elämänlankojen eli sähkö-, vesi-, lämpö- ja tietoliikenneverkkojen ylläpitoon ja kehittämiseen Mäntsälässä ja lähiseuduilla ja tuemme siten parhaalla osaamisellamme alueen ihmisten ja yritysten menestystä. Tavoitteenamme on, että 100-vuotisjuhlavuotenamme vuonna 2026 tuotteemme ja palvelumme – vesihuolto, sähkönsiirto, kaukolämpö, valokuitu ja energiaratkaisut – ovat entistä kilpailukykyisempiä asiakkaillemme sekä toimintamme kannattavaa.
Juuremme ovat syvällä Mäntsälän maaperässä ja olemme ylpeitä siitä, tunnemme toiminta-alueemme ja asiakkaamme. Tässä hengessä haluamme tavata juhannukseen mennessä viikoittain isoimpia asiakkaitamme ja keskustella heidän kanssaan mahdollisista tarpeista sekä toiminnastamme Nivoksella. Toivomme, että voisimme kevään mittaan tavata mahdollisimman monta asiakastamme!
Tavoitteenamme on, että 100-vuotisjuhlavuotenamme vuonna 2026 tuotteemme ja palvelumme – vesihuolto, sähkönsiirto, kaukolämpö, valokuitu ja energiaratkaisut – ovat entistä kilpailukykyisempiä asiakkaillemme sekä toimintamme kannattavaa.
Paikallisessa energiaomavaraisuudessa kehittämisen paikka
Paikallisena energiayhtiönä meillä Nivoksella on tärkeä rooli vastuullisten ja päästöttömien ratkaisujen edistämisessä alueellisesti. Paikallisen energiaomavaraisuuden näkökulmasta huomattavaa on, että vain pieni osa alueellamme käytetystä sähköstä tuotetaan paikallisesti. Verkkomme alueella kulutetaan sähköä vuosittain noin 450 gigawattituntia ja tuotetaan siitä vain murto-osa esimerkiksi asiakkaidemme aurinkopaneeleista.
Sähköverkossa sähkö virtaa aina sinne, missä sitä tarvitaan, eikä sitä välttämättä käytetä paikallisesti siellä, missä se tuotetaan. Kuitenkin raha seuraa aina sähkön liikkeitä, tässä tapauksessa kuluttajalta tuottajan kukkaroon. Voisimmeko me Nivoksella toimia työkaluna paikallisen energiaomavaraisuuden lisäämiseksi ja käytetyn energian tulouttamiseksi alueellemme? Tätäkin kannattaa pohtia nyt energiantuotannon ja -markkinoiden uudistuessa.
Kevättalvi on parasta aikaa perinteiseen varautumiseen
Varautuminen on aina yhteispeliä, jossa meillä kaikilla on kansalaisina tärkeä roolimme viranomaisten ja infrastruktuurista huolehtivien yhtiöiden rinnalla. Nyt kevättalvella varautuminen voi tarkoittaa vaikkapa sitä, että kaataa polttopuut seuraavaa talvea varten. Talvella lepotilassa oleva puu on kuivimmillaan ja tehdyt pilkkeet kuivuvat kevätahavalla nopeasti.
Kevättalvi on hienoa aikaa nauttia myös ulkoilusta ja ladata siten omat energia-akkunsa pitenevän auringonvalon voimalla!
Marko Ahl
Kirjoittaja on Nivos-konsernin toimitusjohtaja