Hei, kaikki toimii! Tokaluokkalaiset oppivat energiasta havainnoiden ja jutellen
Paikallisena toimijana haluamme kantaa vastuumme ja tukea osaltamme tulevaisuuden kuluttajien energiaopetusta. Siksi olemme jo useana vuonna tarjonneet Mäntsälän peruskoulujen tokaluokkalaisille ”Hei, kaikki toimii!” -energiaopetuspaketit. Kävimme kysymässä Mäntsälän Hyökännummen koululla, onko opetusmateriaalista ollut opettajille ja oppilaille hyötyä?
”Lapset ovat pohtineet luokassa oikein innoissaan, mitä energia oikein on, mistä sitä saadaan ja miten energiaa voi säästää”, kertoo Hyökännummen koulun tokaluokan opettaja Elina Marjamaa.
Marjamaan luokka sukelsi energian maailmaan valtakunnallisen energiansäästöviikon vauhdittamana. Motivan tuottamassa ja Nivoksen luokalle sponsoroimassa opetusmateriaalissa on valmis tuntirunko koko viikolle ja materiaalia voi hyödyntää sellaisenaan tai ikäsopivasti soveltaen. Energiansäästöviikon päätteeksi oppilaat saivat kirjat kotiin vietäväksi.
”Tokaluokkalaisten kanssa energiaopetuksessa lähdetään liikkeelle havainnoiden ja jutellen”, Marjamaa kertoo.
Etenkin materiaalipaketin käytännönläheiset kuvatehtävät olivat kovassa käytössä, kun oppilaat tutustuivat energian käsitteeseen. Vaikka auto, purjevene ja ihminen käyttävät kaikki vähän erilaista energiaa – sähköä, tuulta ja ruokaa – kaikilla energianlähteillä on kuitenkin sama tärkeä tehtävä: saada tavarat ja ihmiset toimimaan.
”Keskitymme aivan perustietoon energian käytöstä, tuotannosta ja säästämisestä. Näistä lapset oivaltavasti keskustelivatkin ja kertoivat, miten laittavat vesihanan saippuoinnin ajaksi kiinni tai miksi on fiksua kierrättää”, Marjamaa sanoo.
Mikä on koulun pahin energiasyöppö?
Lapset myös kiersivät koulua sähkösyöppö-silmin: mitkä laitteet kuluttavat sähköä enemmän kuin muut? Ainakin keittiössä ruoan valmistamiseen tarvittavat kodinkoneet tarvitsevat enemmän virtaa kuin oman luokkahuoneen lamput, se on selvää.
Monet energiaan liittyvät aiheet ovat vielä tokaluokkalaisille turhan vaikeita ja suuria, kuten energiakriisi ja ilmastonmuutos. Näitä aiheita käsitellään turvallisesti ja positiivisen kautta. Voinko minä säästää luontoa omilla valinnoillani – vaikka pyöräilemällä? Kuinka jännää koulunkäynti olisikaan ilman sähköä?
Sähkö on ihan kiva juttu
Koulukierroksen jälkeen oppilaat saivatkin kokeilla jotain aika hurjaa: täysin sähkötöntä matikan tuntia. Miten onnistuukaan laskeminen taskulampun valossa?
”Koska oppimateriaalin tarinassa tulee sähkökatkos, mekin testasimme, millaista koulunkäynti olisi ilman sähköä. Oppilaat tiesivät kokeilusta etukäteen ja olivat varustautuneet taskulampuilla. Silti lapsia vähän yllätti, että omasta kirjasta piti seurata tarkemmin opetusta, kun ope ei pystynytkään näyttämään dokumenttikameran kautta tehtäviä. Totesimme, että sähkö on ihan kiva juttu”, Marjamaa uskaltaa todeta luokan puolesta.
Fiksut nuoret tekevät ympäristöä ja energiaa säästäviä päätöksiä
Energiaopetusmateriaali lahjoitetaan tokaluokkalaisille tukijoiden sponsoroimana. Me olemme olleet jo kymmenisen vuotta mukana yhtenä tukijaorganisaatioista.
”Tavoitteenamme on paitsi tukea opettajien tärkeää työtä, myös auttaa oppilaita hahmottamaan, mitä energia on, mihin sitä tarvitaan ja miten sitä kannattaa käyttää. Fiksut nuoret ja tulevat asiakkaamme tekevät tulevaisuudessa valveutuneita, energiaa ja ympäristöä säästäviä päätöksiä”, sanoo markkinointijohtajamme Heidi Ryhänen.
Energiansäästöviikko sai hienon päätöksen, kun tokaluokkalaiset saivat ryhmissä suunnitella ja toteuttaa videon siitä, millaisilla keinoilla energiaa voidaan säästää. Videot olivat samalla lähtölaukaus verkossa järjestettävälle Agenttiseikkailu-energiansäästökilpailulle, johon myös Marjamaan luokka osallistui. Toivotamme onnea kilpailuun!
Lisää energiansäästövinkkejä
Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.