Epävarmuus heijastuu sähkönhintoihin – miten suojautua riskeiltä?
Viime aikoina olemme saaneet asiakkailtamme useita yhteydenottoja siitä, miksi sähkösopimusten hinnat nousevat. Käyttävätkö sähkönmyyjät nykyistä tilannetta hyödykseen hintoja nostaakseen?
Tästä ei missään tapauksessa ole kyse, vaan sähkön hinnannousu on todellisuutta myös meille Nivoksen sähkönmyyjille. Tukkumarkkinahintojen nousu on ollut niin voimakasta, että olemme välttämättä joutuneet ottamaan sen huomioon myös loppuasiakkaiden hinnoittelussa.
Perinteisesti sähkön hinta on laskenut kesää kohden, kun sähkönkäyttö on vähentynyt ja sähköä on ollut runsaammin saatavilla. Nyt näin ei ole kuitenkaan käynyt. Ukrainan sota on pitänyt energian hinnat korkealla, mikä näkyy myös sähkön hinnassa. Tilanne on meille sähkönmyyjillekin uusi, eikä varmuutta tulevasta ole kenelläkään.
Määräaikaisuus tuo vakautta, toistaiseksi voimassa oleva sopimus joustoa
Mitä sähkösopimuksen kanssa sitten pitäisi tehdä? Me sähkökaupan ammattilaiset mietimme aina hinnan lisäksi hintaan liittyvää riskiä, eikä tämänhetkinen maailmantilanne ole poikkeus. Sinäkin voit lähestyä sähkösopimustasi oman riskianalyysisi kannalta.
Jos haluat varmistaa, että hinta ei nouse enää nykyisestä, ja pystyt maksamaan sähkölaskun myös ensi talvena, kannattaa harkita määräaikaista ja kiinteähintaista sopimusta. Jos vielä valitset määräaikaiseen sopimukseen Vaihtoturva-lisäpalvelun, sinulla on mahdollisuus päivittää sopimusta edullisemmaksi markkinahintojen laskiessa.
Jos taas hintojen nousu ei vaaranna talouttasi, ja haluat hyödyntää mahdollisen hintojen laskun, niin voit miettiä toistaiseksi voimassa olevan tai tuntikohtaiseen hintaan sidotun sopimuksen valitsemista.
On hyvä muistaa, että valinta tehdään aina sen hetken tilanteen ja kriteerien mukaan. Jälkikäteen tilanteet näyttävät toisilta, mutta niinhän se on elämässä muidenkin asioiden kohdalla.
Juha Voho
Kirjoittaja on Nivos Energian johtaja, joka hakee omalla toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksellaan pikkuriskillä vakautta ja seuraa rauhassa, miten tilanne energiamarkkinoilla kehittyy.