
Tunnistamme ja hallitsemme jätevesiriskejä SSP-työkalun avulla
Me Nivoksella vastaamme vesihuollosta, johon kuuluu sekä talous- että jätevesi. Huolehdimme, että hanastasi virtaava vesi on puhdasta, mutta myös siitä, että kiinteistöstäsi tai asunnostasi viemäriin kulkeutuva jätevesi puhdistuu. Nyt kerromme, miten varaudumme jätevesihuollon haasteisiin riskien tunnistus- ja hallintatyökalu SSP:n avulla ja miten se hyödyttää asiakkaitammekin.
Vesihuollossa riskien tunnistaminen, niiden hallinta ja ennalta varautuminen on erittäin tärkeää. Vaikka ongelmia ei voida täysin estää, ennakoivalla toiminnalla minimoidaan niiden vaikutukset ja varmistetaan, että vedenkäyttö on turvallista ja jätevesi saadaan puhdistettua.
Me Nivoksella otimme keväällä 2025 käyttöön riskien tunnistus- ja hallintatyökalu SSP:n (Sanitation Safety Plan), jolla varaudumme jätevesiriskeihin.
”SSP auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan terveys- ja ympäristöriskejä koko jätevesihuollon osalta. Kartoittamalla riskit, pystymme arvioimaan kipukohdat ja tekemään tarvittaessa kehittäviä toimenpiteitä”, käyttöpäällikkömme Iida Hyytinen taustoittaa.
SSP-työkalu on kehitetty talousveden puolella käytetyn WSP-järjestelmän (Water Safety Plan) pohjalta. SSP perustuu Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeisiin ja sitä ylläpitää sosiaali- ja terveysministeriö.
SSP:stä hyötyy sekä jätevesihuoltomme että asiakkaamme
SSP on tarpeellinen työkalu, jolla voimme edistää toimivaa jätevesihuoltoamme. Sen avulla pystymme:
- tunnistamaan terveys- ja ympäristöriskit koko jäteveden matkan osalta, eli aina viemäriverkostosta, pumppaamoille, jäteveden puhdistukseen, lietteen käsittelyyn ja purkuvesistöön. Viemäriverkostolla tarkoitetaan kotitalouksista ja teollisuuskiinteistöiltä tulevaa jätevesijohtoverkostoa, kun taas purkuvesistö tarkoittaa vesistöä, johon puhdistettu jätevesi johdetaan.
- suunnittelemaan hallintakeinoja tunnistetuille riskeille ja minimoimaan esimerkiksi jäteveden päätymistä luontoon, vähentämään prosessihäiriöitä sekä ehkäisemään terveysriskejä.
- ohjaamaan jätevesihuollon toimintaa ja investointeja riskien mukaan. Näin resurssejamme käytetään tehokkaasti ja järkevästi.
- tunnistamaan seurannan painopisteet, jotka kohdistuvat suurimpiin riskeihin. Näin varmistamme, että mahdolliset ongelmat havaitaan ja ratkaistaan nopeasti.
- varmistamaan mahdollisimman toimintavarman jätevedenhuollon asiakkaillemme.
”Käsittelemättömän jäteveden päätyminen vesistöihin voi haitata esimerkiksi veden virkistyskäyttöä, kuten uimista, sekä aiheuttaa kalakuolemia. Maastossa käsittelemätön jätevesi voi esimerkiksi pilata pohjavesiä. SSP parantaa varautumista ja sen avulla pyrimme vähentämään prosessihäiriöitä puhdistamolla ja jätevesipumppaamoissa sekä varmistamaan viemäriverkoston toiminnan kaikkina aikoina”, käyttöpäällikkömme Iida pohtii.

Näin SSP toimii
Meillä Nivoksella SSP:n käytöstä vastaa käyttöpäällikkömme Iida. Uutta työkalua hyödynnettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2025, kun uusin järjestelmäpäivitys oli tehty. Keskeisin asia oli 6-vaiheinen kartoitusprosessi, johon osallistui eri aihealueiden ammattilaisia. Huomioimme kartoituksessa laajasti eri osa-alueita, kuten:
- Resurssit, eli raha ja henkilökunta. Onko jätevesihuollon ylläpitämiseen ja kehittämiseen nyt ja tulevaisuudessa tarpeeksi rahaa ja henkilökuntaa?
- Kemikaalien ja varaosien saatavuus. Onko varaosio ja kemikaaleja saatavilla, vaikka maailmantilanne saattaa muuttua ympärillä nopeastikin?
- Erilaiset jätevedet (kotitaloudet, teollisuusvedet, hulevedet). Millä tavoin erilaiset jätevedet kuormittavat viemäriverkostoa ja jätevedenpuhdistamoa? Miten erityyppisiä jätevesiä tulee seurata ja käsitellä?
- Sähkökatkot. Millä tavoilla voimme varautua pumppaamoiden tai jätevedenpuhdistamon sähkökatkoihin?
- Ilkivalta. Miten ennaltaehkäistä jätevesihuoltoon kohdistuvaan ilkivaltaa?
- Tietojen ajantasaisuus ja dokumentointi. Onko tärkeät tiedot dokumentoitu ja onko tieto helposti käytettävissä?
- Ympäristön saastuminen. Miten ennaltaehkäistä ympäristön saastumista?
”SSP:n käyttäminen vaatii paljon paneutumista ja yhteistyötä eri ammattilaisten kanssa. Kokonaisuudessaan prosessi oli antoisa ja mielenkiintoinen. Hienoa, että saatiin nyt pitkä ja tärkeä prosessi päätökseen.”, Iida summaa.
Tutustu myös:
Näin valmistamme laadukasta vettä ja puhdistamme jätevedet
Jätevesien puhdistaminen on todellinen ympäristöteko
Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!
Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.