
Maailman vesipäivä muistuttaa fiksusta vedenkäytöstä
Vietämme vuosittaista Maailman vesipäivää lauantaina 22.3.2025. Maailman vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa veden vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin. Tällä kertaa päivän teemana on jäätiköiden suojelu.
Me suomalaiset olemme erityisessä asemassa, kun voimme käyttää hanavettä turvallisin mielin ja jäteveden puhdistus toimii. Vettä kannattaa kuitenkin käyttää viisasti ja viemäreihin ei saa laittaa sinne kuulumatonta. Omalla toiminnallamme on suuri merkitys veden puhtauteen ja jäteveden puhdistuksen häiriöttömään toimintaan.
Sinäkin voit vaikuttaa! Tutustu vinkkeihimme:
- Viisas vedenkäyttö – miten voit vaikuttaa fiksusti vedenkäyttöösi?
- Viemärietiketti – mitä viemäriin kuuluu ja mitä ei?
Tiesitkö, että:
- Maapallon vedestä 97,5 % on suolaista ja 2,5 % makeaa. Makeasta vedestä noin 70 prosenttia on lumena tai jäänä.
- Jäätiköt ovat makean veden lähde lähes kahdelle miljardille ihmiselle.
- Ilmastonmuutos vaikuttaa veteen: se kiihdyttää jäätiköiden sulamista, lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia ja poikkeuksellisen runsaita sateita.
- Puhdas vesi on ihmisoikeus. Silti noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa ja viemäröintiä. Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista.
- Joka päivä noin 800 alle viisivuotiasta lasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin.
- Suurta edistystäkin on tapahtunut: vuoteen 2000 verrattuna 1,8 miljardia ihmistä enemmän on päässyt puhtaan juomaveden ääreen ja 2,1 miljardia ihmistä on saanut käyttöönsä vessan.
- Naiset tekevät yli 70 prosenttia vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Moni tyttö ei ehdi käydä koulua, koska vedenhakuun kuluu niin paljon aikaa. Monen tytön koulunkäynti keskeytyy myös siihen, ettei koulussa ole vessaa tytöille.
- YK:n arvioiden mukaan päivittäinen tarve juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen on noin 50-100 litraa. Jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa.
Lähteet: Suomen YK-liitto, Unicef, Aalto, Unicef, YK
Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!
Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.