Kuva biolämpölaitoksen säiliöistä Mäntsälän Kapulissa

Kaukolämpö on lähilämpöä – näin biolämpölaitoksemme pyörii paikallisella ammattitaidolla

Keskeytyksetön ja toimintavarma lämmöntuotanto vaatii kovan luokan osaamista ja jatkuvaa valvontaa. Lämpö- ja sähköverkkojen ammattilaisemme takaavat, että mäntsäläläisiin koteihin virtaa lähellä tuotettua kaukolämpöä 24/7. 

Kapulissa sijaitseva biolämpölaitoksemme aloitti toimintansa alkuvuodesta. Nyt sen neljässä kattilassa päästöttömästi pöhisevä pelletti tuottaa täydellä tehollaan kolmanneksen Mäntsälän kaukolämpöverkon energiasta. Samalla kun kaukolämpömme tuotetaan yhä lähempänä, se myös vihertyy vauhdilla. Kapulin biolämpölaitoksen fossiilivapaa lämpö kutistaa Nivoksen tuottaman kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä arviolta jopa 2500 tonnilla vuodessa.

”Biolämpölaitoksessa pyritään käyttämään puunjalostuksessa syntyvistä sivuvirroista tuotettua puupellettiä. Lopputuloksena on täysin fossiilivapaata, puhdasta lämpöä”, kertoo työnjohtajamme Juha Hämäläinen.

Kunnossapito ja huolto on äärimmäisen tärkeää teknistä käsityötä, joka automaation ja digitalisaation katveessa helposti unohdetaan. Mutta mitä monimutkaisempia järjestelmät ovat, sitä enemmän ihmisen on oltava hereillä. 

Laitoksen ylläpito vaatii kokemusta, varautumista ja ihmiskäsiä

Biolämpölaitos on miehittämätön, täysin automatisoitu laitos. Silti sen pyörittäminen vaatii jatkuvaa valvontaa. Suojatulla, tietoturvallisella yhteydellä valvotaan sähkönsyöttöä, pelletin polttamista kattiloissa ja tuotetun energian lämpötilan hallintaa. Automaatio hoitaa myös esimerkiksi kulutustietojen keräämisen.

Poltetusta pelletistä johdettua lämpöä syötetään hallitusti kaukolämpöverkkoon kahden eri automaatiojärjestelmän avulla. Kaukolämpöveden lämpötilaa säädellään säiden mukaan. Pakkasilla lämpö nostetaan jopa 110 asteen kieppeille, leudommalla säällä lämpötila ei taas saa laskea verkostossa alle 70 asteen. 

”Vaikka pelletti on prosessoitua ja melko tasalaatuista, se on silti orgaaninen raaka-aine, joka reagoi hitaasti vaihtuviin olosuhteisiin kuten talven pakkasiin ja kevään suuriin lämpövaihteluihin. Menee aina hetki, ennen kuin näemme miten uusi erä syötettä lähtee pelittämään”, Juha selittää.

Kunnossapito on siis sekä ennakoivaa että reagoivaa toimintaa, johon tarvitaan paikallista läsnäoloa ja tarvittaessa nopeitakin liikkeitä. Vikatilanteissa varalämpöä tuotetaan tarvittaessa läheisten lämpökeskuksien öljystä tai kaasusta.

”Pätevä kaukolämpöasentaja pystyy korjaamaan ketterästi teknisiäkin laitevikoja ja taitaa etenkin sähköpuolen. Tarvitaan kokonaisvaltaista lämpö- ja sähköpuolen osaamista ja ymmärrystä erilaisista kaukovalvontajärjestelmistä. Koska Nivoksella toimitaan niin lämpö-, vesi- kuin sähköverkkojen puolella, meidän asentajille kertyy sopivan laaja repertuaari”, kertoo Juha.  

Asentaja pääsee syvälle laitoksen mielenmaisemaan

Juhan kollega Timo Rautama on yksi tällainen moniosaaja.

”Kunkin laitoksen erityispiirteet tulevat hyvinkin tutuiksi, kun käymme vähintään kahdesti viikossa katsomassa, että kaikki on kunnossa. Pelkkä poikkeava ääni tai haju paljastaa heti, jos laitos ei hyrrää kuten kuuluu”, Timo sanoo. 

Pellettilaitoksella esimerkiksi pitää olla pölynhallinnan kanssa tarkkana, Timo kertoo. ”Pelletin poltosta kertyy paljon tuhkaa. Kapulin laitoksen liikkuvat arinat siirtävät tuhkan automaattisesti tuhkakonttiin. Silti säännöllinen siivoaminen ja nuohoaminen ovat yksi osa kunnossapitoa.”

Kapulin biolämpölaitoksen kaltainen uusi laitos ottaa vähintään vuoden päivät, ennen kuin sen mielenmaisema tulee kunnossapidon väelle riittävän tutuksi.

”Vaatii väkisinkin, että käydään vähintään kaikki vuodenajat läpi ja saadaan säädöt kohdalleen, ennen kuin laitos pyörii meidän mielestämme riittävän hyvin”, Timo toteaa.

”Kun laitos toimii kuten pitää, kaikki ovat tyytyväisiä”

Kokonaisvaltainen kunnossapitopalvelumme on asiakkaalle kustannustehokas tapa lisätä laitoksen suorituskykyä, optimoida sen tehokkuus, varmistaa tietoturva ja taata keskeytymätön, toimintavarma tuotanto.

”Energian raaka-aine maksaa aina, oli se sitten pellettiä, kaasua tai haketta. Jos syöte poltetaan oikein, se on selvää säästöä. Optimoitu energiankäyttö tarkoittaa automaattisesti myös pienempää hiilijalanjälkeä”, Juha muistuttaa. 

Etävalvonta ja sen rinnalla kulkeva tekninen päivystys ovat aina sekä laitosta pyörittävän asiakkaan että loppuasiakkaan etu. Ennakko- ja vuosihuoltojen ja jatkuvan valvonnan kuten viikkokierrosten ansiosta voidaan säästyä isoiltakin vaurioilta. 

”Kaukolämpömaailmassa kaikki tapahtuu vähän viiveellä. Mutta kun me olemme lähellä ja valmiina reagoimaan, asiakas ei ehdi edes huomata mitään. Kun laitos toimii kuten pitää, kaikki ovat tyytyväisiä”, Timo tiivistää.

Kiinnostuitko kaukolämmöstä?

Kaukolämpö on turvallinen ja huoleton lämmitysmuoto.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.