Vanha lämpökeskus pääsi eläkkeelle Mäntsälän rantaraitin tieltä

Onko sinunkin silmääsi pistänyt aamulenkillä Mäntsälän keskustassa vanha valkoinen lämpökeskus, jonka suuri piippu halkoo maisemaa? Rakennus on tönöttänyt joenrannassa jo 80-luvulta lähtien, mutta nykyisin sen kulmista on sukeutunut siistitty rantaraitti Mäntsälän reippailijoille.

”Lämpökeskus oli jo tullut elinkaarensa päähän. Miljöö parani merkittävästi, kun siitä poistettiin aikaan kuulumaton rakennus”, Nivos Vesi ja Lämpö oy:n johtaja Kimmo Rintamäki kertoo. 

Kohti tulevaisuutta – yksi ulkoilualue ja lämpökeskus kerrallaan 

Vuosien saatossa Mäntsälän kunta on omistanut joenrannan virkistyskäyttöön, ja seutu on puhjennut kukkaan virkeänä ulkoilualueena.  

“Samaan aikaan energiamurros on vähentänyt maakaasun käyttöä, ja me Nivoksella olemme satsanneet tulevaisuuden teknologiaan ja uusiutuviin energiamuotoihin. Vanha lämpökeskus alkoi siis auttamatta jäädä eilispäivään”, Kimmo toteaa. 

Lämpökeskuksen mantteliin tarttui Kapulin lämmöntalteenottolaitos, jonka tuliterä tekniikka ja moninkertainen kapasiteetti syöttää lämpöä verkostoon vuosikymmeniksi eteenpäin. 

Vastuullisuus mielessä myös purkutöissä 

Lämpökeskuksen purkutöissä laitoimme periaatteidemme mukaisesti kestävän kehityksen ykkössijalle. Tutkimme maaperän, purimme rakenteet sekä ennallistimme alueen – tietysti kierrätystä unohtamatta. 

”Saimme kierrätettyä kaiken materiaalin, jonka purimme. Näin saimme arvokkaat materiaalit kuten metallin vielä kertaalleen hyötykäyttöön”, Kimmo kertoo.