Päivä verkostoasentajan matkassa

Tässä juttusarjassa tutustun Nivoksen eri toimialoihin ja palveluihin. Tänään seuraan sähköverkkoasentajamme Villen päivän kulkua. 

Verkostoasentaja varmistaa sähköverkkojen häiriöttömän toiminnan

Ville on kokenut ammattilainen, joka on työskennellyt Nivoksella yli viisi vuotta. Hänen työnkuvansa on varsin monipuolinen, mutta tiivistettynä verkostoasentajan yleisimmät työtehtävät liittyvät olemassa olevan sähköverkon kunnossapitoon ja uuden rakentamiseen. Muutamana esimerkkinä mieleeni jäivät verkon maakaapelointi, sekä käyttöikänsä päähän tulleiden sähköpylväiden vaihtamisen uusiin. Verkon kaapelointi tarkoittaa sääalttiiden ilmajohtojen siirtämistä maan alle. Tämän avulla säästä aiheutuvat viat ja häiriöt saadaan minimoitua.

Kuvassa asentajamme Ville

Verkostoasentajan työpäivä ilman suurempia yllätyksiä tai häiriöitä

Päivä alkaa noin puoli kahdeksalta aamulla, kun Ville nappaa minut autonsa kyytiin Nivoksen toimistolta. Meillä ei ole aiemmin ollut tilaisuutta tavata, koska Ville viettää luonnollisesti enimmäkseen aikaa maastossa. Ehkäpä juuri sen takia keskusteltavaa riittää. Täysin ummikkona minulla oli liuta kysymyksiä Villen työstä. 

Nopeasti saan selville, että sähköverkkoasentajan työpäivät vaihtelevat suuresti. Toisinaan työn alla on pidempiä ja toisinaan lyhyempiä projekteja. Myös uusia tehtäviä lisätään päivään sitä mukaa, kun niitä ilmenee, esimerkiksi häiriö- tai vikatilanteessa. Työmaiden sijainnit vaihtelevat, samoin työtehtävät, ja työskentely jatkuu läpi vuoden – säällä kuin säällä. Onneksi tänään aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, ja matkamme vie meidät upealle rannikolle.

Ohjelmassa on kauko-ohjattavien erottimien tarkastusta Sipoon alueella. Vaikka Sipoo ei kuulukaan Nivoksen verkkoalueeseen, paikallinen toimija on ulkoistanut tarkastustehtävät Nivokselle. Ville totesikin, ettei tämä ole hänen tyypillinen työpäivänsä. Hän on kuitenkin valmis kokeilemaan uusia työtehtäviä sekä uusia lähestymistapoja tutuille työtehtäville, jotta hän pystyy jatkuvasti kehittämään itseään. Alalle ilmestyy jatkuvasti uusia laitteita ja järjestelmiä, joista ammattilaisen on oltava ajan tasalla. Nivoksella ollessaan hän on myös suorittanut mm. jännitetyökurssin ja ajanut itselleen rekkakortin, jotka ovat edesauttaneet hänen työskentelyään.

Saavumme pian ensimmäiseen kohteeseen, joka sijaitsee kävelytien läheisyydessä olevassa sähkökaapissa. Ville avaa avainnipullaan muuntamon ovet, ja edessäni avautuu johtoviidakko, joka saa pään pyörälle. Hetkessä Ville onkin mitannut ja tarkastanut muuntamon kaukokäyttöerottimen siltä osin, mitä hän itse pystyy. Tarkastuksen loppuosa on tehtävä yhteistyössä Sipoon Energian valvomon kanssa, jonne Ville ottaa puhelinyhteyden yhteistyön aloittamiseksi.

Nivoksen asentaja tekee töitä sähkökaapilla

Nämä erottimet ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä ne mahdollistavat vian rajaamisen häiriötilanteessa hyvin pienelle alueelle. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa asiakkaista saa sähköt välittömästi takaisin. Aikaisemmin vastaavat vianrajaukset vaativat asentajilta manuaalista työskentelyä maastossa, mikä saattoi tarkoittaa jopa useiden satojen kilometrien ajamista vikojen paikantamiseksi. Nykyään asentajat voivat tarkistaa vikakartasta, minne nämä erottimet ovat rajanneet vian. Erottimien toiminta on siis äärimmäisen tärkeää sekä asiakkaille että asentajille.

Päivän aikana tarkastamme yhteensä seitsemän eri muuntamoa. Mielestäni jokaisen muuntamon sisältö näyttää erilaiselle, mutta Ville suorittaa tarkastukset hetkessä, ja minä seuraan ymmälläni kameran kanssa. Onneksi sää suosii meitä, ja kaikki kohteet sijaitsevat upeissa maisemissa. Tiedän toki, että huonommalla säällä työskentely sateen liukastamalla kallioilla ei olisi yhtä nautinnollista, eikä nyt raikas merituuli tuntuisi yhtä virkistävältä syksyn kylmyydessä.

Verkostoasentajilla on merkittävä rooli meidän kaikkien arjessa

On ollut todellinen etuoikeus päästä seuraamaan Villen työpäivää ja oppia lisää sähköverkkoasentajan työstä. Tämä kokemus on herättänyt minussa suurta arvostusta heitä kohtaan, jotka työskentelevät taustalla pitäen yhteiskuntamme valoisana ja toimivana. Heidän työnsä takaa sen, että sähkö saapuu koteihimme, mitä ainakin itse olen aiemmin pitänyt itsestäänselvyytenä.

Kirjoittaja

Henriikka Brusila, viestinnän opiskelija ja kesätöissä Nivoksella. Sarjan kirjoittajana olen saanut ainutlaatuisen tilaisuuden päästä kurkistamaan nivoslaisten arkeen.

Kuvassa kesätyötekijä Henriikka

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.