Kuvassa vantaaalaiset Jukka ja Riikka, jotka hankkivat aurinkopaneelit Nivokselta

Omat aurinkopaneelit nostavat hymyn huulille

Kun Jukka Leppänen ja Riikka Holmsten hommasivat aurinkopaneelit paritalon puolikkaaseen, säästöt eivät olleet päällimmäisenä mielessä. Tärkeintä oli kantaa oma korsi kekoon ympäristön puolesta.

Aurinkoinen ekoteko paritalon puolikkaaseen

Vantaan Metsolassa asuvat Jukka Leppänen ja Riikka Holmsten olivat tuumailleet aurinkopaneelien hankkimista pitkään, ennen kuin he tilasivat kotiinsa oman järjestelmän. Suurten ikkunoiden hallitsemassa kodissa on 122 neliötä, sähkölämmitys ja varaava takka. Kesäisin ilmalämpöpumppu viilentää sisätiloja. Talon katon eteläsuunta ja esteettömyys taivaalle loivat täydelliset puitteet aurinkopaneelien asennukseen.

”Toki siinä säästöjäkin tulee, mutta emme ajatellet sitä taloudellisesta näkövinkkelistä. Haluamme tehdä asioita, joilla voimme hidastaa ilmastonmuutosta. Tietenkin tämä on pieni teko maailman tasolla, mutta saimme paljon hyvää mieltä siitä, että kannamme oman kortemme kekoon”, Jukka kertoo.

Pariskunta valitsi Nivoksen, koska yritys oli Jukalle entuudestaan tuttu.

“Luotettavan ja vastuullisen toimijan puoleen oli helppo kääntyä. Mainitsin Nivoksen yhteyshenkilölle, että olen kiinnostunut omasta aurinkopaneelijärjestelmästä, ja pian sähköpostiin olikin jo kilahtanut tarjous. Ei siinä tarvinnut muita vaihtoehtoja edes miettiä. Ostaminen oli todella helppo ja miellyttävä kokemus”, Jukka summaa.

Jukka Leppänen ja Riikka Holmsten ovat asuneet maatiaiskissansa Maukan kanssa Vantaan Metsolassa vuodesta 2005. Paritalon puolikkaan alkuperäisasukkaat nauttivat pientaloalueella päättyvän kadun, läheisen puistoalueen ja valoisan kotinsa rauhasta.

12 aurinkopaneelia, kellokytkin ja tiedot pilveen

Aurinkopaneelien asennuksen yhteydessä Nivoksen sertifioitu aurinkosähköasentaja lisäsi lämminvesivaraajalle kellokytkimen. Sen avulla pariskunta voi hyödyntää järjestelmänsä tuottaman sähkön (reilu 3000 kWh / vuosi) parhaiten. Kytkin ohjaa lämminvesivaraajaa niin, että se lämmittää vettä silloin, kun aurinkosähköä on saatavilla. Talvisin kytkimen voi ohittaa.

Nivoslaiset kytkivät pariskunnan järjestelmään myös erillisen tuotannonseurannan.

”Nyt Jukka voi seurata paneeliensa sähköntuottoa reaaliajassa joko kännykkäsovelluksella tai nettiselaimella”, kertoo Nivoksen myyntipäällikkö Kari Rissanen.

Helppo homma ammattilaisten käsissä

Jukka kiittelee saaneensa Nivokselta erinomaista palvelua.

”Myynnistä asennukseen asti korostuivat asiantuntevuus, ammattitaitoisuus ja helppous. Minun piti vain päättää, minkä kokoisen paneelisetin haluan minulle suositelluista vaihtoehdoista. Siihen vaikuttivat lämmitysmuodot ja kodin sähkönkulutus. Asennusvaiheessa lähinnä istuin tyytyväisenä ja odottelin, että homma tuli valmiiksi.”

Jukan ja Riikan koti on naapurustossa ensimmäinen, jonka katolta löytyvät aurinkopaneelit.

”Kun paneelit asennettiin meille, naapuritontin herrat kyselivät saman tien kokemuksia. Kyllä ne kiinnostusta herättää.”