Lisää hukkalämpöä, vähemmän kaasuriippuvuutta

Me Nivoksella panostamme energiatehokkaisiin lämmöntuotannon ratkaisuihin, jotta sinä voit huoletta nauttia mukavista ja tasaisista asumisolosuhteista kodissasi. Ryhdyimme vuonna 2015 rohkeasti keräämään talteen paikallisen datakeskuksen hukkalämmön ja muuttamaan sen lämpöpumpuilla kaukolämpöverkkoomme sopivaksi. Hiilivapaa hukkalämpö on lämmittänyt Mäntsälän keskustan kaikki kaukolämpökodit kylmimpien talvikuukausien ulkopuolella. 

Viime vuosina olemme vaiheittain laajentaneet Kapulissa sijaitsevaa hukkalämmön talteenottolaitostamme. Vuonna 2021 tehdyn kolmannen laajennuksen myötä laitos tuli täyteen kapasiteettiinsa. Nyt voimme siirtää kaukolämpöverkkoon entistä enemmän kierrätettyä lämpöä ja vähentää riippuvuuttamme maakaasusta.

”Olemme satsanneet laitoksen kehittämiseen ja ottaneet ennakkoluulottomasti uutta tekniikkaa käyttöön. Lämmöntalteenottolaitoksen on toimittava kesällä ja talvella, eikä se ole mikään itsestäänselvyys, sillä tehoja tarvitaan kymmenkertaisesti enemmän talvella kuin kesällä. Viimeisin laajennus lisää laitoksen kapasiteettia 20 prosenttia”, kertoo Nivos Vesi ja Lämpö Oy:n johtaja Kimmo Rintamäki.

Fiksumpi kaukolämpö on ilmastoteko

Me Nivoksella olemme ensimmäisten joukossa maailmassa kierrättäneet datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämpöverkkoon näin laajasti. Onneksi kaukolämpö vihertyy ja puhdistuu kaukolämpöyhtiöiden toimesta kaikkialla Suomessa. Noin puolet Suomen rakennuskannasta lämpenee kaukolämmöllä, joten päästövähennyksillä on merkittävä vaikutus valtakunnallisiin päästöihin.

Datakeskuksen hukkalämpö muodostaa kaukolämpöverkossamme noin 65 prosenttia pienemmän hiilijalanjäljen kuin maakaasu. Joulukuussa valmistunut laitoslaajennus on jälleen askel eteenpäin oikeaan suuntaan. 

”Laajennuksen myötä maakaasun käyttö vähenee 2 500 megawattituntia, mikä tarkoittaa noin 390 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä vuodessa”, Nivoksen lämpöpäällikkö Juha Pero laskee. 

Ilmastotavoitteiden myötä asiakkaille on jatkossa yhä tärkeämpää varmistaa ympäristöystävällisen lämmön alkuperä luotettavalla tavalla. Siksi aiomme sertifioida fossiilivapaan lämpömme alkuperän vuoden 2022 aikana.

Talteenottolaitoksemme puhaltaa hukkalämpöä koteihin nyt täysin palkein, mutta emme toki tyydy tähän. Lämpöpumpputekniikka kehittyy koko ajan, ja sen lisäksi haluamme kehittää kaukolämmön lyhyt- ja pitkäaikaista lämmönvarastointia. Energiamarkkinoiden myrskyt ovat myös osoittaneet, että riippuvuuden vähentäminen kallistuvasta maakaasusta on oikea valinta jatkossakin.

”Seuraavia jatkokehitysaskelia otamme tutkimalla lisää tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia ja vahvistuvia trendejä lämmöntuotannossa. Energiaratkaisujen kehittäminen on pitkäjänteistä puuhaa, jossa viisi vuottakin on lyhyt aika. Se maksaa kuitenkin itsensä takaisin pienempinä päästöinä ja kustannuksina”, Kimmo summaa.