Biolämpölaitoksen säiliöt Mäntsälän Kapulissa

Kapulin biolämpölaitoksemme tuotti puhdasta lämpöä koko talven

Vuosi sitten käynnistämämme Kapulin biolämpölaitoksen ensimmäinen lämmityskausi sujui suunnitelmien mukaan. Lämmityskausi päättyi huhti–toukokuun vaihteessa, kun ulkolämpötilat kipusivat vihdoin keväisempiin lukemiin.

”Ensimmäinen vuosi sujui erinomaisesti, ja kiitos siitä kuuluu henkilöstöllemme, joka hoiti laitosta hienosti. Saimme korvattua paljon fossiilista kaasua uusiutuvalla kotimaisella puupelletillä, mikä pienensi päästöjämme”, lämpöpäällikkömme Juha Pero kertoo.

Kesän koittaessa ajamme biolämpölaitoksen kattilat alas ja aloitamme huoltotyöt. Kesäisin tuotamme koko Mäntsälän tarvitseman kaukolämmön Kapulin lämpöpumpuilla.

Laitoksen aktiivinen toiminta-aika on yli seitsemän kuukautta vuodesta. Uusi lämmityskausi käynnistyy taas syys–lokakuun korvilla, kun alkaa pakastaa. Juha katsoo luottavaisin mielin kohti kesää ja toista lämmityskautta.

”Ensimmäinen toimintavuosi oli menestyksekäs askel kohti kestävämpää energiantuotantoa. Vaikka olemme menneet oikeaan suuntaan, emme ole vielä saavuttaneet kaikkia tavoitteitamme. Kaukolämmön tiekarttamme mukaisesti haluamme yhä vähentää ympäristövaikutuksiamme ja tuottaa täysin päästötöntä kaukolämpöä vuoteen 2028 mennessä”, Juha sanoo.

Alkuvuoden 2024 perusteella vähennämme tänä vuonna päästöjä jopa viime vuotta enemmän.

Kuvassa Nivoksen lämpöpäällikkö Juha Pero
Biolämpölaitoksemme ensimmäinen lämmityskausi sujui erinomaisesti, kertoo lämpöpäällikkömme Juha Pero (kuvassa).

Pitkä ja kylmä talvi toi haasteita lämmityskaudelle

Biolämpölaitos tuli vuoden aikana tutuksi myös kaukolämpöasentajallemme Mika Kaleniukselle. Hän toimi laitoksella ikään kuin talonmiehenä ja vieraili siellä lähes päivittäin huoltotöissä ja tekemässä lumitöitä.

”Myös yleinen siisteys on tärkeää, sillä pölyä tulee helposti joka paikkaan. Minun piti säännöllisesti tarkistaa, etteivät esimerkiksi poistoputkistot mene tukkoon ja tilasin laitokselle tietenkin pelletit”, Mika kertoo.

Poikkeuksellisen pitkä ja kylmä talvi teki ensimmäisestä lämmityskaudesta haastavan.

”Saimme kohtaamistamme haasteista arvokkaita läksyjä tulevaisuutta varten, ja hiomme tämän kauden opit valmiiksi ensi lämmityskaudelle. Huollot ja säädöt ovat osaltaan parantaneet laitoksen toimintavarmuutta ja tehokkuutta”, Juha sanoo.

”Kapuli on aivan toisenlainen laitos kuin muut lämpölaitoksemme, ja tämän vuoksi laitoksen käytön opiskeluun vierähti aikaa”, kaukolämpöinsinöörimme Jere Turunen lisää.

Kuva biolämpölaitoksen säiliöistä Mäntsälän Kapulissa
Kapulin biolämpölaitoksemme (kuvassa) lämpöteho on 5 megawattia, ja täydellä teholla se tuottaa kolmanneksen Mäntsälän kaukolämpöverkon energiasta.

Biolämpölaitos tuottaa energiaa 500 omakotitalon vuositarpeisiin

Jos Kapulin biolämpölaitosta ei olisi ollut, olisimme joutuneet tuottamaan lämpöä yhä enemmän fossiilisilla polttoaineilla, maakaasulla ja öljyllä. Lisähaasteita viime talveen aiheutti, kun Virosta Suomeen kulkeva Balticconnector-kaasuputki meni rikki lämmityskauden alussa. Putki saatiin korjattua ja palautettua käyttöön vasta huhtikuun 2024 lopussa.

Puupellettien toimitusvarmuus säilyi koko lämmityskauden ajan erinomaisella tasolla. Meillä oli käytössä kaksi pellettitoimittajaa, jotka olivat varautuneet hyvin talvikauteen.

”Oli todella tärkeää, että pystyimme hyödyntämään kotimaista polttoainetta ja korvaamaan sillä tuotua maakaasua”, Juha sanoo.

Biolämpölaitoksen lämpöteho on 5 megawattia, ja täydellä teholla se tuottaa kolmanneksen Mäntsälän kaukolämpöverkon energiasta. Laitos vähensi viime vuonna tuottamamme kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä noin 2200 tonnia, ja puupelletillä korvattiin maakaasua noin 11,1 gigawattituntia.

Kapulin biolämpölaitos on parantanut entisestään kaukolämpömme toimitusvarmuutta. Tuotimme laitoksella vuoden 2023 aikana vastaavan määrän energiaa, joka tarvitaan noin 500 omakotitalon vuosittaiseen tarpeeseen.

Miksi valitsisit kaukolämmön?

Kaukolämpö tarjoaa helpon ja pitkäikäisen ratkaisun lämmitystarpeisiin, samalla kun se edistää paikallista energiaomavaraisuutta ja vähentää riippuvuutta tuoduista, fossiilisista energialähteistä.

  • Kaukolämpö on toimitusvarmaa: Kapulin biolämpölaitos on lisännyt entisestään jo erinomaisella tasolla ollutta toimitusvarmuutta. Lämpöä riittää ja lämmin vesi ei lopu säällä kuin säällä.
  • Kaukolämpö on vähäpäästöistä: Kaukolämmön tuotantoon käytetään enenevissä määrin uusiutuvaa energiaa ja hukkalämpöä. Tavoitteenamme on tuottaa täysin fossiilivapaata kaukolämpöä vuoteen 2028 mennessä.
  • Kaukolämpö on helppo ja huoltovapaa: Kaukolämpö on pitkäikäinen, varma ja huoltovapaa ratkaisu. Lämmönjakokeskus voi kestää jopa 20–30 vuotta hyvin pienillä huolloilla.
  • Kaukolämpö on lähilämpöä: Kaukolämmön tuotanto on paikallista, mäntsäläläisen oman energiayhtiön tuotantoa.
  • Kaukolämpö on hinnaltaan kilpailukykyistä: Kaukolämpö on vakaa vaihtoehto verrattuna muihin lämmitysmuotoihin.
  • Kiinnostuitko? Lue lisää kaukolämmöstämme!

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.