Energiatehokkaita vinkkejä keittiöön

Ruoan valmistukseen, säilytykseen ja astianpesuun kuluu noin 10-30% kotitalouksen sähkönkäytöstä – riippuen toki laitteista, niiden käytöstä sekä kodin muista ratkaisuista. On siis hyvä kiinnittää huomiota laitevalintoihin sekä niiden käyttöön ja hoitoon. Nappaa tästä omaan keittiöösi sopivat vinkit!

Kannattaa hyödyntää laitteiden aikaohjauksia. Erityisesti paljon sähköä kuluttavien laitteiden käyttämistä on hyvä mahdollisuuksien mukaan välttää sähkön kulutushuippujen aikana, eli arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina (kello 8–10, kello 16–20 välillä). Jos käytössäsi on aikasähkö tai pörssisähkö, ajastamalla käyttöä edullisempiin aikoihin säästät myös selvää rahaa!

Kun hankit uusia kodinkoneita, tutustu tarjolla olevien vaihtoehtojen energiamerkintöihin ja valitse omaan käyttötarkoitukseesi parhaiten sopiva laite. Lisätietoja energiamerkinnöistä löydät Motivan sivulta

Vinkkejä energiatehokkaaseen ruoanlaittoon

 • Hyödynnä ruoanlaitossa mikroaaltouunia ja tee nopeasti valmistuvia ruokia.
 • Lämmitä ruoka mieluummin mikroaaltouunissa kuin paistinpannulla tai uunissa.
 • Kun käytät uunia, tee kerralla useampi ruoka tai leipomus. Hyödynnä myös uunin esi- ja jälkilämpö. 
 • Pienin ja nopein laite ruoan valmistukseen on paitsi kätevä usein myös energiatehokkain. Esimerkiksi vedenkeitin on tehokkaampi kuin liesi ja airfryer eli kiertoilmakeitin on tehokkaampi kuin uuni.
 • Kiertoilmauuni on ylä- ja alalämpöuunia energiatehokkaampi. Sitä ei tarvitse esilämmittää ja paistolämmöksi riittää 20 astetta matalampi lämpötila. Kiertoilmauunissa voit myös paistaa useamman pellillisen kerralla.
 • Käytä kantta tehdessäsi ruokaa liedellä, sillä keitettäessä ilman kantta energiankulutus kolminkertaistuu.
 • Valitse sopivan kokoinen kattila tai pannu valmistettavan ruoan määrän mukaan ja keittolevy kattilan tai pannun koon mukaan.
 • Käytä keittämiseen mahdollisimman pieni määrä vettä. Suuri määrä vettä kiehuu hitaammin kuin pieni.
 • Pilko pienemmäksi – pienet palat kypsyvät nopeammin kuin suuret lohkot.
 • Kokkaa kerralla enemmän. Energiaa ja vaivaa säästyy, kun valmistat kerralla enemmän ruokaa.

Energiatehokkaita vinkkejä ruoansäilytykseen 

Jäähdytä ruoat hyvin ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista. Näin ruoat säilyvät paremmin, eivätkä ne lämmitä kylmälaitteita ja nosta niiden energiankulutusta. Jos mahdollista, hyödynnä viileitä ulkotiloja ruuan esijäähdyttämisessä.

Tarkista laitteiden lämpötilat lämpömittarilla ja säädä säilytyslämpötilat suositustasoille:

 • Pakastin -18 °C
 • Jääkaappi 2–6 °C
 • Viileäkaappi 10–14 °C

Huolehdi siitä, ettei pakastimeen kerry jäätä ja sulata se aina tarvittaessa. 

Pidä jääkaapin ja pakastimen tiivisteet puhtaina ja laitteiden takaosat pölyttöminä.

Sijoita keittiössä kylmälaitteet erilleen keittiön lämmönlähteistä (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone). 

Tarkista keittiön huonelämpötila. Mitä korkeampi se on, sitä enemmän sähköä jääkaappi ja pakastin käyttävät kylmentämiseen. Jos käytät pidempään hellaa tai uunia, voit laskea hieman keittiön lämpötilaa ja säästää lämmityskustannuksissa.

Vinkkejä energiatehokkaaseen astioiden pesuun

 • Astianpesukone on energiatehokkaampi ja säästää vettä verrattuna käsin tiskaamiseen. Aina kannattaa kuitenkin pestä vain täysiä koneellisia.
 • Vältä astioiden turhaa huuhtelua ennen koneeseen laittoa
 • Jos mahdollista, valitse energiaa säästävä eko-ohjelma.
 • Tarkista ohjekirjasta vähän energiaa kuluttavat ohjelmat ja käytä niitä pesutarpeen mukaan.
 • Jos peset astioita käsin, älä pese niitä juoksevan veden alla.

+ Vältä ruokahävikkiä!

Raaka-aineiden, ruokien ja elintarvikkeiden valmistus- ja tuotantoketjussa käytetään paljon energiaa. Jos ruokaa päätyy roskiin, heitetään hukkaan paitsi hankintaan kuluneet eurot myös kaikki se energia, mikä valmistuksessa ja koko tuotantoketjussa on käytetty. Hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi löydät mm. Marttojen ja Kuluttajaliiton sivuilta:

Lisää energiansäästövinkkejä

Fiksusta ja säästeliäästä energiankäytöstä on hyötyä meille kaikille. Kokosimme hyödyllisiä energiansäästöön liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.